dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Stormløb mod pulje til folk med ondt i internettet
Polfoto

Stormløb mod pulje til folk med ondt i internettet

Interessen for at få tilskud til bedre bredbånd i yderområder er fire gange så stor som det beløb, der er i puljen i år

Det er ikke alle steder i Danmark, der har stabil adgang til hurtigt internet, og for mange kan dårlig dækning give anledning til stor frustration. Derfor har regeringen oprettet en pulje for bredbånd, som er på 80 mio. kr. i 2016.

Onsdag viser tal, at der er kommet 173 ansøgninger til sammenlagt 300 mio. kr. fordelt på 63 kommuner. Det glæder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Jeg er meget glad for den meget store interesse for at søge bredbåndspuljen, både fra kommunerne og borgerne. Der er næsten ansøgt for fire gange så mange penge, som der er i puljen alene i år, siger han.

Flere penge de kommende år
Han afviser dog, at puljen bør være større, når så mange har ansøgt puljen, for der er også mulighed for at søge i de kommende år.

- Det er første gang, at der er en bredbåndspulje i danmarkshistorien. Det er første gang, at staten understøtter udrulning af bredbånd, og det viser, at der er meget stor interesse, siger ministeren.

En analyse fra Dansk Energi foretaget af Netplan anslår, at der er behov for otte mia. kr., hvis hele landet skal have adgang til fiberbredbånd. Men det er ikke statens opgave, lyder svaret.

Teleselskaber skal betale det meste
- Statens penge skal og kan aldrig dække udrulning af bredbånd og dækning af hele Danmark. Heldigvis investerer teleselskaberne mellem fem og syv mia. kr. i udbygningen. Bredbåndspuljen er rettet mod de områder, hvor teleselskaberne ikke har mulighed for at komme ud, fordi det ikke er økonomisk bæredygtigt, siger ministeren.

I april vedtog regeringen sammen med et bredt udsnit af Folketinget bredbåndspuljen på 200 mio. kr. Frem til 2019 vil midlerne blive fordelt til områder i landet, hvor der er dårligt bredbånd, og hvor teleselskaberne ikke af sig selv tilbyder en løsning til borgere og virksomheder. Puljen er målrettet områder, der ikke har adgang til maksimalt 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.

Syddjurs Kommune er med 17 ansøgninger den kommune, der har flest ansøgninger til puljen.

Energistyrelsen er i gang med at gennemgå og behandle alle ansøgninger, som man forventer at kunne give svar inden jul.

Der tildeles midler ud fra fem objektive kriterier:

  • Tilslutningsprocent ved adgang til maksimalt 10/2 Mbit/s – vægtning 25 pct.
  • Tilslutningsprocent ved adgang til maksimalt 5/1 Mbit/s - vægtning 25 pct.
  • Projektets størrelse - vægtning 20 pct.
  • Totalprisen per tilslutning - vægtning 10 pct.
  • Andel af egenbetaling - vægtning 20 pct.

Ritzau/ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.